Tilan historia

Heathmoor Farmilla on pitkä histeria laukkaurheilun parissa, joskin uuteen nousuun tila lähti vuonna 2017, kun tilan omistaja Geoffrey Flannery luovutti tilan ohjakset nuorisolle. Aikoinaan Geoffreyn tilalla yli 40 täysiveristä laukkahevosta ja kuusi vakituista työntekijää. Miehen omistamat hevoset olivat varsin hyvin menestyneitä ja useampi oli tienannut yli 1 000 000 euroa. Hiljalleen terveytensä heiketessä Geoffrey alkoi painottaa toimintaa enemmän kasvatukseen kunnes jäljellä oli enää pari varsaa kun siitostammoistakin oli luovuttu.

Tila oli pitkään vain parin hevosen varassa, sillä jo kultaiset vuotensa ohittanut 75-vuotias Geoffrey ei jaksanut pyörittää useamman hevosen tilaa. Apuun saapui naapuritallilta Dave ja pian Brianna seurasi perässä. Tyhjillään seisoneet karsinat alkoivat hiljalleen täyttyä, joskin maltillisesti ottaen huomioon, että Geoffrey oli kokonaan siirtänyt vallan Davelle ja Briannalle keskittyen itse lähinnä tilan kirjanpitoon ja yleiseen tarkkailuun, eikä kahden ihmisen voimin treeanata aktiivisesti, pyöritetä tallin arkea saati kisata kovin suurta hevosmäärää. Kiirettä helpottamaan saapui Katie, tuttavallisemmin Kay. Brianna tutustui Kayhin Caidenin kautta vähän sen jälkeen kun oli saapunut Irlantiin. Naisilla synkkasi saman tien ja olikin varsin selvää ketä Brianna kosiskeli ensimmäisenä tilalle kun Geoffreylta tuli lupa palkata uusi työntekijä. Kayn saapumisen myötä alkoi Caiden vierailla tilalla yhä useammin ja pidempiä aikoja kerrallaan. Muutamassa kuukaudessa tästä oli tullut yksi porukasta vaikka olikin ainut, jota ei ollut palkattu tilalle. Samoihin aikoihin kun Kay aloitti tilalla aloitti myös Geoffreyn pojan poika Tobin. Parikymppisen nuoren miehen isä oli kyllästynyt siihen, että poika ei saanut pidettyä yhtäkään työpaikkaa viikkoa pidempään eikä muutettua omilleen. Tobin siis passitettiin kasvamaan aikuiseksi isoisän tilalle ylläpitoa ja viikkorahaa vastaan.

Henkilökunta

Geoffrey Flannery
75-vuotias Geoffrey on Heathmoor Farmin omistaja, joka on jo eläköitynyt tilan ruumiillisista töistä. Hän pitää edelleen huolen tallin taloudesta ja kirjanpidosta ja kaikki hankinnat pitää hyväksyttää häneltä ennen lopullista tilausta/ostoa. Fyysisesti ja henkisesti rankka elämä hevostilan pitäjänä on vaatinut Geoffreyn terveydeltä veronsa ja tämä reumatismista kärsivä ajoittain ontuva mies on yhä harvinaisempi näky tallilla. Kun tämä näyttäytyy tallilla, pitää hän aina huolen, että kaikki on tip top ja että jokainen läsnäolija kuulee tuhannen kerran millaista oli hevosurheilun parissa silloin kultaisina vuosina ennen lamaa. Salaisesti hän haaveilee muutosta jonnekin lämpimään maahan, muttei uskalla jättää kaikkea vastuuta Daven käsiin. Ainakaan ihan vielä. Dave on hänen luottamusmiehensä ja oikea kätensä mitä tallin asioihin tulee ja nuorempi mies on oikeastaan ainut jota hän suostuu kuuntelemaan. Tämä toisinaan kärttyinen mies on kuitenkin antanut Briannalle myös hiukan valtaa, ja kuuntelee häntäkin, vaikka yleensä kuittaakin Briannan asiat ”naisellisena hömpötyksenä” ja murahteluna.

Brianna O’Leary
Brianna on kaikille ystävällinen joka paikan puurtaja. Vaikkei hän ole paras kaikessa, niin into korvaa taidon puutteen ja hän on aina innokkaana oppimaan uutta. Joskus melankoliaan taipuva nuori nainen on mielialojen tuuliviiri, joka saattaa muuttua sekunnin sadasosassa masentuneesta iloiseksi ja toisin päin. Tosin surullisenakin hän yrittää näyttää muille iloiselta kuin mikään ei olisi vikana. Yleensä onnistumatta siinä. Brianna osaa lukea hyvin ympärillään olevia ihmisiä ja asettua heidän asemaansa jonka seurauksena riitatilanteissa Brianna on yleensä se puolueeton selvittelijä. Hän tulee kaikkien kanssa toimeen periaatteella ”kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää pystyä työskentelemään.” Irlannissa syntynyt, mutta suomessa melkein koko ikänsä asunut 28-vuotias nainen päätti palata juurilleen erottuaan (ja katkottuaan totaalisesti välit) poikaystävästään. Suomessa ollessaan hän oli aloittanut perinteisesti läheisellä ratsastuskoululla ponityttönä ja edennyt siitä kilpailemaan niin esteillä kuin koulussa. Teini-ikäisenä hän kokeile myöskin seuratasolle kenttäratsastusta, mutta sopivan ratsun puutteessa luopui lajista nopeasti vaikka siitä pitikin. Ratsujen ohella Brianna siirtyi hiljalleen myös ravurien pariin etsien uusia haasteita. Niitä tulikin sitten enemmän kuin olisi tarvinnut. Niistä vuosista hän oppi niin hevosten jalkojen kuin mieltenkin hoidon ja toimimaan niin sanottujen kisavireessä olevien hevosten kanssa. Briannan vastuulla on tilan yleisten töiden lisäksi Daven auttaminen hevosten treenaamisessa ja koulutuksessa.

David Atherton
Koska joukosta löytyy aina yksi pessimisti ja tosikko, niin Heathmoorissa se on Dave. Tämä 32-vuotias mies luulee jo nähneensä ja kokeneensa kaiken, joten mikään ei häntä voi järkyttää. Tosin, vaikkei hän sitä itsekään myönnä, hän taisi kokea suurimman järkytyksensä silloin kun Kay aloitti työt tilalla. Dave on ulkopuolisille juro ja nurkassa mököttäjä, mutta tallin oman porukan keskuudessa hänestä kuoriutuu jopa hiukan vitsikäs kaveri, joskin hänen vitsinsä ovat sarkastista sorttia. Hänellä on myös varsin lyhyt pinna, mikä ilmenee vähän väliä hermoromahduksen merkeissä. Kerran Jazz oli onnistunut aiheuttamaan kaaoksen rikkomalla melkein kaikki tilan tarhat ja Dave oli sattunut silloin olemaan kotona kahdestaan harjoittelijan kanssa. Kun Brianna oli ennättänyt kotiin avuksi kesken kisamatkan, oli Dave istunut tallin edessä hermosavuja vetäen jurnuttaen jotain mistä kukaan ei saanut eikä halunnut saada selvää. Varsinkin tallin naisväki ajaa Daven herkästi hermostuneeksi ja hänen purkauksensa ovat arkipäivää tilalla, kukaan ei ota niitä tosissaan, sillä mies on leppynyt jo hetken päästä. Temperamentistaan huolimatta Dave on tallin ehdoton ykkösvalmentaja, joka ottaa muiden mielipiteet huomioon ja ymmärtää huomioida hevosen. Hän on tosin kenties liikaakin tilastoihin ja sukuun keskittyvä mitä hevosten hankintaan tulee, mutta analyyttisestä luonteestaan huolimatta hänelläkin löytyy ne pehmeät piirteet. Ne vain ovat hyvin syvälle haudattuna ja niitä ei kuka tahansa pääse todistamaan. Daven vastuulla on kuittien toimittaminen Geoffreylle, hevosten koulutus ja treenaaminen.

Katie Channing
Tutummin Kay on 28-vuotias ikuinen optimisti, jonka päivää ei pilaa mikään. Hän on ilkikurinen ikiliikkuja joka mielellään kujeilee ja pilailee erityisesti Daven kustannuksella. Jos jokin asia harmittaa tai masentaa, kannattaa kääntyä Kayn juttusille. Hän löytää aina kaikesta jotain hyvää. Ainoa negatiivinen asia Kayssä on hänen keskittymiskyky. Jos Briannalla on huono, niin Kayllä on sitten jo katastrofaalinen. Voisi jopa sanoa, että se on suunnilleen hillerin tasolla. Hän saattaa hetken puuhata jotain ja yhtäkkiä touhuta aivan muuta. Valitettavasti yleensä se homma mitä Kay on alun perin tehnyt jää auttamatta kesken. Sitten ihmetellään kun vain puolet karsinoista on siivottu ja osa varusteista putsattu. Tottumattomalla ihmisellä voi olla vaikeuksia pysyä hänen puheessaan mukana. Se kun rönsyilee naapurin hevosista säähän ja yhtäkkiä puhe on jo Kayn varhaislapsuuden joulumuistoissa. Kay on kotoisin Etelä-Englannista ja alun pitäen hän työskenteli puoliverisiä kasvattavalla tallilla ratsuttajana, mutta kaipasi vaihtelua. Nykyään Kay toimii niin hoitajana kuin ratsuttajana tallin hevosille ja uudelleen kouluttaa Daven kanssa hevosia, jotka eivät radalla menestyneet.

Tobin Flannery
Tilalle saapuessaan Tobin oli hyvin välinpitämätön ja rehellisesti sanottuna patalaiska pojankloppi. 18-vuotias nuorimies on vieraiden seurassa ujohko ja syrjään vetäytyvät ja tarvitsee paljon aikaa ollakseen täysin rento seurassa. Kun häneen tutustuu kunnolla huomaa, että mies on varsin miellyttävää ja hauskaa seuraa. Mikään höpöttelijä Tobin ei ole, mutta hänen seurassaan voi olla rennosti eikä hiljaisuudet ole ollenkaan kiusallisia. Nuori mies on Irlantilaiseen tyyliin varsin pätevä kitaristi ja laulaja, jos hänet vain saa esittelemään taitojaan. Tilalla työskentely on tehnyt hänelle hyvää, sillä Tobin ei ole enää niin varautunut vieraiden seurassa kuin ennen ja työmotivaatiokin on muuttunut. Jopa niin paljon, että hän on aloittanut kengityssepäksi opiskelemisen ja jos on oikein tuuria, niin hänet saattaa nähdä aikaisin aamulla korjailemassa aitoja ihan omatoimisesti. Ennen Tobin piti repiä (joskus jopa väkivaltaisesti) aamuisin sängystä töihin. Dave olikin aluksi sitä mieltä, että mokomalla klopilla ei tehdä mitään ja joutaisi pois. Nyt kuitenkin Dave on tyytyväinen pojassa tapahtuneeseen muutokseen ja yrittääkin ottaa vaivihkaa siitä kunniaa itselleen.

Caiden Blakeslee
Caiden vierailee usein Heathmoorissa katsomassa Kaytä ja kumppaneita. Luonteeltaan hän on reilu ja auttaa mielellään kaikkia vaikka homma olisi kuinka epämiellyttävä. Hurmaava vaaleaverikkö on varsinkin naisväen mieleen ja tämän tavaramerkki pepsodent-hymy saa Kayn ja Brien kikattamaan kuin teinitytöt. Dave ja Caiden ovat erityisesti hyvää pataa ja lähtevät yleensä vapaapäivinä viettämään kylän pubiin miesten iltaa tai muuten vain kylää kiertämään. Caiden on ollut jo pidemmän aikaa ihastunut Kayhin, mutta tämä on sen verran onneton tajuamaan miehen ujoja vihjailuja ja katseita. Aika näyttää miten käy.

Tilukset

Tilalta löytyy kaksi 40:n hevosen tallia ja rakennusoikeus kolmannelle tallille. Kenties tulevaisuudessa rakennetaan siitostammoille oma talli? Mitään suurempia krumeluureja ei löydy, mutta tallit ovat niin sanotusti tälle vuosisadalle päivitetyt maalaistallit. Tunnelma on kotoisa, mutta ilmanvaihto, kattokorkeus ja pesutilat on päivitetty nykypäivään. Molemmista talleista löytyy henkilökunnalle pesutilat (wc ja suihku), neljä pesukarsinaa, rehuhuone, varustehuone ja pesulaksi kutsuttu huone, mistä löytyy kolme pesukonetta ja kuivaustelineet loimille, huoville ja muille varusteille.
Tallien välissä on kuusi pienempää hiekkatarhaa ja vähän matkan päässä isommat ruohopohjaiset laitumet. Tasaisimmalle laitumelle on tehty nurmipohjainen harjoitusrata risuesteille ja sisemmelle hiekkapohjainen sileä harjoitusrata jotka ovat saman mittaiset kuin kisoissa käytettävät radat. Nummella aava, täysin tasainen tila on vähissä, joten yksi laitumista oli uhrattava. Onneksi tiluksia on yli 40 hehtaaria, joten tila ei ihan heti lopu.
Tilan pihasta alkaa useita eri maastoreittejä joita käytetään ahkerasti hevosten treenaamisessa. Pari niistä vie suoraan nummelle, pari lähimetsiin ja yksi joelle, jossa voi käydä uittamassa tai kahluuttamassa hevosia. Pienempien polkujen verkosto yhdistää kaikkia reittejä ja maastossa saa kulumaan koko päivän jos haluaa koluta kaikki, eikä edes koko päivä varmaan riitä kaikkien kulkemiseen. Reitteihin tutustumaton henkilö saattaakin ilman opasta eksyä varsin helposti.

Tilan 1800-luvulla rakennetussa päätalossa löytyy myöskin nykyaikaistetut tilat ja makuuhuoneet 8:lle hengelle. Tilan henkilökunta majoittuu sinne ja saavat elää kuin kotonaan, joskaan Geoffrey ei siellä enää asu. Hän muutti tilanhoitajan tupaan jo ennen kuin Dave aloitti ihan vain siksi, että tupa on huomattavasti pienempi siivota kuin päätalo. Vanha mies viihtyykin paremmin omissa oloissaan, joten ratkaisu oli kaikille osapuolille hyvä, joskin tilan naisväki on vähän välillä huolissaan siitä, että vanha mies on yksinään ja apu kauempana jos sitä tarvitaan. Tähän Geoffrey tietenkin viittaa kintaalla ja murahtelee muutaman iirin kielisen sanan, jotka todennäköisesti ovat naisten hömpötykseen tai kaakatukseen liittyviä. Pääovesta tullessa saavutaan eteisaulaan, josta nousevat portaat toiseen kerrokseen. Vasemmalla puolella on ruokasali josta pääsee keittiöön. Keittiöön pääsee myöskin talon sivustalla olevasta kodinhoitohuoneesta. Ruokasali tuntuu välillä varsin turhakkeelta, koska siellä ei juuri koskaan kukaan syö kaikkien pakkautuessa keittiöön mikäli edes ovat syömässä samaan aikaan. Keittiön seinälle on kiinnitetty taulukko, missä näkyy milloin on kenenkin vuoro tehdä mitä tallivuoroa ja mitkä kotiaskareet.
Eteisaulan oikealla puolella on olohuone josta pääsee työhuoneeseen/kirjastoon. Työhuonetta käyttää lähinnä Dave, mutta olohuoneesta on tullut henkilökunnan yhteinen kokoontumispaikka jossa pidetään iltaisin jo tavaksi muodostunut päivän purkupalaveri. Palaverissa käsitellään päivän tapahtumat, treenit ja muut huomionarvoiset asiat kuten kengitysajat tai mahdolliset haaverit.
Makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Niistä kaksi on tällä hetkellä ilman asukasta, joskin Caiden käyttää toista silloin tällöin kun jää tilalle yöksi.

Ulkoasu © M Layouts Muokkaus © Brianna
Kuva © Brianna
VIRTUAALITALLI - A SIM GAME STABLE